5. helmikuuta 2014

Kaksosdilemma

Tutkin viikonloppuna miehen vanhempien luona aamiaispöydässä lehdessä ilmoitettujen syntymien määrää ja sukupuolijakaumaa. Siellä oli joukossa myös yhdet kaksoset. Siinä sitten ääneen pohdin, että se olisi varmaan aika rankkaa opetella vauva-arkeen, jos tulisikin heti kaksoset. Tähän miehen äiti kommentoi, että nii-in, ja hymyili vähän hassusti.

Se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta! Miehen äiti on kaksonen! Hän sitten siinä alkoi pohtia ääneen, että heidän suvussaan on paljon kaksosia. Ja sanoi jopa ääneen, että kun hän itse ei kaksosia saanut, niin se voi olla, että se hyppää vain yhden sukupolven yli. Ja hymyili kokoajan, kuin sanoen, varo vaan! :D

Kuva
Ja tosiaan, eikös se niin ole, että jos suvussa kaksosia on, niin on suurempi todennäköisyys saada kaksoset? Tässä tapauksessa siis miehen puolelta. Omassa suvussani on vain yhdet kaksoset. Kääk! Se tarkoittaa sitten riskialttiimpaa raskautta ja synnytyskin nousee ihan eri svääreihin! Olin jo ehtinyt miettiä, ettei mulle isoa vauvamahaa kasva, kun on kokoa jo muutenkin, mutta jos tuleekin kaksoset, niin mahakin on sitten täysin eri kokoluokkaa...

Tässä riittää sulateltavaa taas hetkeksi... :D 15.2. olis taas testipäivä...

7 kommenttia:

 1. Hih, kaksoset taitaa periytyä äidin puolelta, siis taipumus siihen että sinulla tulisi kaksi munasolua kierrolla ei taida olla riippuvainen miehesi äidistä :)

  VastaaPoista
 2. Miehen puolelta kaksosuus ei voi mitenkään periytyä. Naiseltahan ne kaksi munasolua irtoavat. Jos äitisi suvussa olisi paljon kaksosia, voisi olla todennäköistä että sinullakin joissakin kierroissa irtoaa yhden sijaan kaksi munasolua. Eihän miehen suvun geenit voi vaikuttaa naisen ovulaatioon.

  VastaaPoista
 3. Kaksosuus ei ole millään tavalla miehestäsi kiinni.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista. Juurikin näin, mutta entäs jos onkin kyseessä identtiset kaksoset? :)

  VastaaPoista
 5. Sinusta sekin on kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mukavaa saada selvennyksiä asioihin, joista ei ole itse ottanut selvää. Kaksos asia muutenkin on aina jäänyt tuonne mielen sopukoihin ajatuksena "Ei se kuitenkaan mun kohdalle osu." :)

   Poista
 6. Kaksosuus periytyy äidin puolelta ja siis nimenomaan erimunaiset kaksoset, jolloin kaksi munasolua irtoaa ja hedelmöittyy. Identtisten kaksosten saaminen on sattumaa :) Tällöin se yksi munasolu jakautuu spontaanisti kahteen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)