7. kesäkuuta 2014

PCOS ja Endometrioosi

PCO tarkoittaa munasarjojen monirakkulatautia. PCOS tarkoittaa munasarjojen monirakkulasyndroomaa.

PCO:ssa on käsittääkseni vain  monirakkulaiset munasarjat, kun PCOS:ssa on muitakin oireita.

Muistaakseni joskus vuosia sitten yksi gyne epäili, muttei kuitenkaan diagnosoinut, eikä tästä ole sitten enää puhuttu koskaan. Siksi tämä tuli hyvin suurena yllätyksenä.

Duodecim Terveyskirjasto kertoo näin PCOS:sta:

Diagnoosi voidaan asettaa, jos potilaalla on kaksi seuraavista oireista: kuukautishäiriö, hyperandrogenismi, monirakkulaiset munasarjat.
Kuva
Hyvin karrikoidusti sanottuna minulla on selvät oireet. Kuukautishäiriö minulla on ollut aina ja jos nyt selvisi, että ne munasarjat ovat monirakkulaisia, niin.... Ja navan alapuolelle on mielestäni hiukan lisääntynyt karvan kasvu nyt pillereiden lopettamisen jälkeen.

Lisäksi kohtu aristaa takaseinämästä, eli sieltä missä sitä lievää endoa on.

Sitten palataan taas tähän laihtumiseen. Keskeisin hoito PCOS:ssa on ylipainosta eroon hankkiutuminen. Huoh...

Minulla tätä kaikkea hoidetaan nyt sillä painonhallinnalla sekä Teroluteilla. Syön kymmenen päivän kuurin Teroja ja sitten tauko. Kahden kuukauden välein tulee syödä kuuri, jos kierto ei normalisoidu. Näin pitäisi olla teoreettinen mahdollisuus raskauteen. Jos siis miehen siittiötuotanto olisi normaalia.

Monisairas. Pää on kyllä ihan pyörällä näistä kaikista ongelmista.

6 kommenttia:

 1. Minullakin on todettu pcos ja ylipainoa löytyy myös jonkin verran. Olemme jo vuoden verran käyneet lapsettomuushoidossa ja tulosta ei ole tullut. Nyt olemme päättäneet pitää kesäkuun ja heinäkuun taukoa ja samalla saan keskittyä painonpudotukseen. Toivon niin kovasti sen auttavan meitä. Syön myös terolutteja ja olen saanut reilu kahden vuoden aikana vain yhdet luomumenkat pitkällä kierrolla. :/

  Tsemppiä kovasti ja toivon, että terolutit normalisoivat sinun kuukautisesi. Toivon kovasti, että saisitte oman pienen. :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella paljon kiitos tsempeistä! Toivon sitä myös teille! <3 Mukavaa kuulla muiden tarinoita myös. Tietää sitten että ei ole yksin. :)

   Poista
 2. Nyt on ihan pakko kommentoida nimittäin täällä yritystä takana 5 vuotta. Pcos ja endometrioosi molemmat todettu. 2 vuotta sitten oli clomit käytössä ilman tulosta. Lopetimme yrittämisen keväällä ja aloin keskittyä enemmän itseeni, pudotin painoa noin 10 kiloa (Lievästä ylipainosta normaaliin). Viikko sitten tein positiivisen raskaustestin. Vielä ei voi tietää onko kaikki hyvin mutta minä TODELLAKIN voin tulla raskaaksi, ihanaa. Näköjään yllätyksiä voi tapahtua näinkin monen vuoden jälkeen. Hurjasti tsemppiä myös teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjasti onnea teille plussasta! :) Ja tuo todellakin lohtua siihen, että meilläkin voisi olla mahdollisuus joskus omaan vauvaan. Lapsen saaminenhan on aina ihme <3

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)