22. lokakuuta 2015

Ultrakuvia tyhjästä kohdusta

Noniin, valmistautukaa romaaniin! :D

Tiistaina kävin yksityisellä gynellä. Tarkoituksena oli saada selvyyttä tilanteeseen. Kaikin tavoin. En enää ollut sinne mennessäni ollenkaan varma onko minulla endoa, PCOta tai yhtään mitään muutakaan. En luottanut kroppaani ollenkaan.

20 minuutin aikana kerkeää kyllä sanomaan yhtä jos toista. Kerroin ihan huippu ihanalle lääkärille tarinamme ja kivut, kolotukset ja oudot tuntemukset. Kerroin myös epävarmuudestani ja likipitäen kaikesta mitä 10 minuutin aikana ehtii. :D Hän kirjoitti ylös pääjuttuja ja nyökytteli ja teki välikysymyksiä. Hän lupasi myös ultrata, jos olen siitä valmis maksamaan. Ja olinhan minä. Mutta ennen kuin siihen tuolille menin, niin lääkäri kertoi minulle hyvin kärsivällisesti, ettei hän voi poissulkea endoa ellei ultratessa näy suuria pesäkkeitä, jota hän hyvin suuresti epäilee, koska sairauden voi todeta oikeasti vain leikatessa. Ja leikkaukseen hän ei minua laittaisi, koska kivut pysyvät kurissa hyvän lääkityksen ansiosta. Ja mitä tulee PCO:hon niin sen hän voi todeta ja nähdä selvästi ultrassa. Lisäksi hän totesi, että nyt kun hänellä on selvä näkemys meidän menneisyydestämme ja tilanteestamme, niin hän voi kirjoittaa reseptit kahteen eri lääkkeeseen. Sen enempää hän ei voi meitä auttaa, vaan meidän pitäisi kääntyä seuraavaksi yksityiselle lapsettomuusklinikalle.

Kuva täältä

Joo, no, hän siis teki sisätutkimuksen, jota jännitin kovasti. Viime kerralla (lähes puolitoista vuotta sitten) kohtu aristi takaa ja munasarjojen kokeilu teki myös kipeää. Tällä kerralla oletin, että tutkimus on vähintään yhtä kamala, kun niitä outoja kipujakin oli oikean munasarjan kohdilla. Mutta ei! Kipua ei ollut ollenkaan! Mitään poikkeavaa ei löytynyt!!! Ultratessa lääkäri käänsi näytön minuunpäin, että näin myös miltä tilanne näyttää. (Tätä ei ole kukaan aikaisemmin tehnyt!) Hän osoitti näytöltä mitä siinä milloinkin näkyi ja selitti tarkkaan mitä mikäkin asia tarkoitti. Kohtu oli siisti ja limakalvo vastasi kiertopäiviä (nyt kp14). Oikea munasarja näytti täysin normaalilta. o_O Hyvähän se on! Yllätti vain. :D Vasen munasarja oli vaikeampi saada näkymään ja siellä sitä PCO-maisuutta oli selvästi näkyvissä. Mutta ainakin oikea munasarja oli normaali, eli perjaatteessahan mun osaltani raskauden pitäisi olla mahdollinen. Halleluja!

Sain mukaan kolme kuvaa. Molemmista munasarjoista ja kohdusta. Kuva tyhjästä kohdusta. Ehkä vähän kirpaisi, että se oli tyhjä, mutta ainakin nyt on kuvat tämän hetkisestä tilanteesta ja diagnoosi PCOsta. Lisäksi sain lääkäriltä metformoni -reseptin. Mulla nyt käytössä Glucophage 500mg. Se on diabeteslääke, jota käytetään PCO-potilailla tasaamaan kiertoa. 1 tabletti päivässä ekan viikon, jonka jälkeen 2 tabua päivässä. Ruokaa pitäisi syödä tasaisesti, ei alkoholia suuria määriä. Ja mikä parasta tämän lääkkeen käyttö saattaa vaikuttaa painoon alentavasti. :D Tosin terveet elämäntavathan sen oikeasti tekee, eikä mikään lääke. Mutta eniveis tällainen nyt kokeilussa kolme kuukautta. Jollei tämä toimi, niin sitten lääkäri lupasi kirjoittaa Clomeja.

Kuva täältä


Olen valtavan iloinen, että PCO on nyt varmistettu. Mulla on selkeä kuva siitä mitä mun kropassani tapahtuu ja miksi. Endo on tai ei. Lääkäri kehoitti nyt jättämään sen kummituksen taakse ja keskittyä ajattelemaan sitä, että mut saadaan raskaaksi. Eli toisin sanoen ottamaan lääkkeet ajallaan ja harrastamaan arkiliikunnan lisäksi jotakin muuta liikunnallista. Ja seksiä. Ja hän myös kehoitti ostamaan ovistikkuja.... Joten niitä olis tossa nyt sitten iso pino.... Niiden kanssa mulla menee varmasti vielä hermo... :D Helpottunut olo on myös siitä, että sain nuo lääkkeet. Ei tarvitse enää pelata teroilla, vaan syön jatkuvasti metuja. Paljon selkeämpää.

Ja hienoa, jos jaksoit lukea tänne asti! :D Tästä tuli aikamoinen vuodatuspostaus.... Anteeksi vaan! :D

4 kommenttia:

 1. Jaksoin lukea !
  Mulla nyt keskebmenon yhteydessä eka kertaa kaks lääkäriä sanoi että munasarjat on selvät pco tyyppiset ?!?
  Mä en oikeesti tiedä mitö se ees tarkottaa enkö uskalla ottaa selvää ! :DD saan vaan kaks kertaa isomman stressin tästä kaikesta paskasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ainakin diagnoosin saaminen helpotti oloa. Se että ymmärtää miksi kroppa toimii miten toimii. Mutta joo, siis käytännössähän siinä on yksi syy enemmän lapsettomuuteemme. Vaikka PCO ei missään nimessä kokonaan poissulje raskauden mahdollisuutta. Tämä diagnoosi mulla selitti monet inhottavuudet, kuten karvojen kasvun alavatsalle, menkkojen poisjäännin ja niiden yhtäkkisen ilmaantumisen ja aknen yms. Ja mun kohdallani oli ihanaa, että verratessa endoa ja PCO:ta, otan paljon mieluummin sen PCO:n :D (Vaikkei sitä endoakaan poissuljettu ollenkaan.) Ja kyllähän tämäkin stressaa aijoittain muakin. Joskus enemmän joskus vähemmän. Tällä hetkellä on helpottunut olo. :)

   Poista
 2. Hienoa kun saitte asioihin selvyyttä! Nyt ei kun yrittämään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä on ihanaa kun on vielä tuollaisiakin lääkäreitä jotka jaksaa selittää maallikolle asioita! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)